Monday, March 14, 2011

~kembara Tun Saban~


Assalamualaikum...Jam 06:35 pagi hanfon aku dah berbunyi,orang tu yg setiap hari tampa jemu kejut aku solat subuh,liat menyelak selimut,termenug seketika dikatil lalu bangkit mencapai tuala dan alat mandi ke bilik air.Hari ni pagi2 lagi aku dh bangun mandi,nk g kuliah awal tkut terlewat bin terlambat,siap punya siap pastu call Dr Talib Samat dia cakap kelas kemunkinan xda sebab ada kerja kt Fakulti yang belum dibereskan lagi,aku duduk kembali di kerusi pusaka bilikku yang setiap hari ku duduk dan mengadap laptop.Aku bangun menjenguk di jendela bilikku di aras 6 kolej Harun Aminurrashid,aura pagi yang begitu mendinginkan menusuk ke tulang dalamku,burung lelayang berterbangan sambil berkicau mesra,cuaca agak mendung,munkin petang atau malam nanti hujan akan turun di bumi Tanjung Malim ini seperti semalam.

Aku duduk di mejaku kembali,membuka plastik roti dan kaya manis Auntie Rosie's keluaran gardenia mengambil sudu dan menyapu kaya di dada roti tuk mengisi perut pagiku yang dari semalam tidak menjamah nasi. Sedang duduk mengunyah cebisan roti satu demi satu,aku teringat semula kisah kami pelajar kesusasteraan melayu yang pergi ke Grik perak tuk menjalankan seminar Tun Saban pembesar negeri perak yang namanya semakin dilupakan sejarah bangsa kita. Tun saban dikatakan orang, anak kepada Tun Perak iaitu bendahara melaka,Tun Saban jugalah yang dikatakan melantik Sultan perak pada ketika itu dimana Tun Saban merupakan penguasa di kawasan hulu perak. Aku sendiri bengong mendengar cerita dari beberapa orang bembentang seminar yang ada kaitan dengan tun saban sendiri yang mengemukakan cerita yang berlainan antara satu sama lain.

Pernah diceritakan dahulu,Tun Saban telah bertelagah dengan sultan perak yang mana sultan perak pada ketika itu dikatakan seorang "playboy" mahu mengambil anak perempuan tun saban tetapi tidak diizinkan tun saban,lalu berlakulah krisis diantara sultan dan juga Tun Saban pada ketika itu,tun saban diburu dan diperangi,namun disebabkan ilmu kekebalan yang dimiliki tidak ada seorangpun yang berjaya menangkap tun saban atau menewaskannya. Lalu baginda sultan membuka tawaran,jika ada sesiapa yang dapat menyelesaikan peperangan dengan tun saban maka orang itu akan diberi jawatan dlm pentadbiran perak,lalu megat tarawih pun memulakan perundingan dengan tun saban tampa berlakunya pertumpahan darah,dikatakan megat tarawih telah menembak tun saban kena pada dadanya,tetepi tidak lut,tun saban lalu mengutip peluru yang ditembak itu dan bertanya siapa tuan punya peluru lalu dijawab megat tarawih. lalu tun saban memanggil megat terawih dan disitulah bermula rundingan antara kedua-dua mereka.

Di penghujung cerita,megat terawih dikatakan berkahwin dengan anak tun saban dan berjaya menyelesaikan pertelingkahan antara tun saban dengan baginda sultan,akhirnya kedua-dua pihak bersatu dan megat terawih dikatakan menjadi pembesar perak dan tun saban pula menjadi mertua kepada megat terawih yang juga merupakan pembesar perak. walau bagaimanapun,kesahehan ceritera ini tidak dapat dipastikan sama sekali kerana sejarah dan zaman telah lama meninggalkan kita,jejaknya juga hanya tinggal bekas-bekas samar yang membuka cerita yang pelbagai dari tafsiran,dan dari realiti yang entah berantah.

Ketika berlangsungnya seminar ini,ramai jugalah dari kalangan keluarga waris waros tun saban dan megat tarawih yang datang,pelbagai tanggapan dan andaian timbul ketika majlis berlangsung,ada yang menghujah dengan pelbagai cerita,fakta,alasan,logik dan sebagainya menegakan hujahan masing-masing sehingga pada waktu itu timbulnya sedikit pertelagahan mulut diantara mereka para pembentang. Seorang pembentang wanita yang agak lain dari yang lain dalam seminar tersebut yang saya telah lupa namanya telah membuka cerita baru yang bercanggah dengan ceritera yang dihuraikan kebanyakan pembentang lain sehinggakan ada yang tidak puas hati,marah,mencebik bibir,menggeleng kepala tanda protes dan tidak setuju.Aku yang pada waktu itu terasa mengantuk cerah bijik mata apabila ceritera dari akal asalku tiba-tiba berubah dan berlambaian baru. Walaubagaimanapun pengisahan dan penjejakan warisan berakhir dalam batas masa dan waktu yang tidak mengizinkan.

Di akhir coretan ini,ingin ku nyatakan bahawa aku melihat sejarah sememangnya masih banyak perlu dikaji dan diterokai,keadaan ini sama seperti yang berlaku di negeri sembilan dalam daerah tampin yang juga berlaku situasi yang seakan sama di perak iaitu diantara Raja Ali denga Syed syaaban yakni menantunya yang berebut takhta raja di tampin.sejarah tetap sejarah,namun sekali bah datang sekali pantai berubah,sekali zaman berputar bumi bertuah junjung melatah,sekian sahaja untuk kali ini,semoga berceloteh dilain waktu dan ketika,jika ada pandangan dan komentar yang mahu ditambah dan dikongsi,sama-samalah sebari,sekian... assalamualaikum...

No comments:

Post a Comment